onsdag den 30. juni 2010

Pæoner og studenternelliker

Når pæonerne blomstrer, skal man være hjemme, for større forventning findes ikke.
De er sejlivet. Pæoner kan man finde som eneste overlevende fra fortiden i gamle haver. De kan stå i græs til halsen og blomstre overvældende alligevel. Til gengæld har de ry for at være vanskelige, umulige at flytte og for at gå til uden forvarsel af svampesygdomme.
Pæoner kan flyttes, men med omhu. Helst i september-oktober måned.
Flytningen skal ske varsomt, de nye blomsterknopper er allerede dannet, og rødderne er sprøde.
Grav forsigtigt pæonknolden op og lad så meget jord som muligt følge med klumpen.
Løsn jorden godt på det nye voksested.
Sørg for at pæonknolden ikke plantes for dybt på det nye voksested – det er vigtigt at den placeres i SAMME højde, som den tidligere voksede i.
De kan bedst lide svær jord, og hvis man har det, behøver de heller ikke gødning, nogensinde.
Klip toppen af, så der kun er 10 cm tilbage.
De første år vil der værre færre blomster, men allerede det efterfølgende år vil der igen være mange blomster.
Studenternelliker står fantastisk frodige lige i øjeblikket og også de sår sig voldsomt. Man kan købe frøene i blandinger, og de er næsten de fineste. Man kan også købe dem enkeltvis i sorter. Mine er hjemme fra min mor, som i sin tid såede dem. Der er de mest vidunderlige farveblandinger, fra den lyseste rosa til næsten sorte, og de fleste er tofarvede. Deres velouroverflade giver dem en aura, som et barokmaleri af kongelig farvepragt. Duften er vidunderlig, men det er som om de lyse dufter mest.
Planterne er to årige. Hvis man vil bevare dem, er det en god ide, når de er afblomstret og gået i frø, at bøje hovederne nedad og evt. ryste dem lidt, så falder frøene ud og såer sig selv. Som regel overlever de også flere vintre, men en vis uberegnelighed må man regne med.
Studenternelliker gror på en ret sær måde. De har meget tynde stængler forneden og tilsyneladende næsten ingen, sytrådstynde rødder. Det ser nærmest naturstridigt ud, at de er nok til at føde de tykke saftige stængler, der skyder lige op med de små buketter af blomster, hver nellike består af.
Studenternellikes rodnet er nemt at dele, og nemme at få til at slå rod.

mandag den 28. juni 2010

Vellykket fødselsdag

I torsdags holdt vi Kasper's fødselsdag, det blev en meget vellykket aften.
Ungerne var i super godt humør, det var jo sidste skoledag dagen efter. Maden var alle vilde med. Vi havde lavet 56 kødruller og der blev spist 47 af dem. De var ialt 18 gæster, så det var ret godt gået.
Han fik penge af alle så det blev til ialt 580 kr. næsten nok til den badmintonketcher han havde snakket om. Der var lavet mange flotte "til lykke kort", fantasien var kommet i sving.
Vejret var super godt. De spiste inde og ellers var de ude i det gode sommervejr.
De glædede sig alle til at få sommerferie dagen efter.
I disse skønne sommerdage nyder vi vejret og er så meget ude, som det overhovedet kan lade sig gøre.
Hovsa, lige en ting mere: Min husbond har fået arbejde og startede i dag. Han har ellers gået ledig siden 1. april, men har været så heldig, at få et ferie afløser job i 8 uger, håber det kan føre mere med sig. Han er grafiker og har været i det samme firma i 32 år, produktionen blev flyttet til et andet firme hvor han var i næsten 2 år. Men som mange andre steder skulle der ske besparelser....ØV.
Nu glæder vi os blot over, at der er lidt arbejde til ham.

tirsdag den 22. juni 2010

Fødselsdag og pæoner.

Kasper har fødselsdag den 16. juli, altså midt i sommerferien, derfor holder vi altid festen for klassen inden ferien, på torsdag den 24. juni. I år skal den holdes om aftenen.
Vi har lavet invitationer som er delt ud. Menuen kommer til at bestå af tortillas pandekager med oksekødsfyld, dertil salat og flutes. Ispinde til dessert, frugtsnacks og lidt chips.
I haven står mine pæoner flotte med store knopper.
Silkepæoner bliver omkring 80 cm høje og 50 cm brede. De blomstrer i juni-juli måned og de kan placeres i fuld sol eller i halvskygge. Silkepæoner egner sig til afskæring og vil i en buket sprede dejlig duft i huset.
Pæoner skal plantes i samme dybde, som de har i den potte man køber dem i. Det vil sige at toppen af rodhalsen ikke skal være længere nede end ca. 3 cm fra jordoverfladen. Plantes de for dybt vil man opleve at de slet ikke blomster eller kun sætter få blomster. Når folk oplever at deres staudepæon ikke blomster er det i langt de fleste tilfælde fordi de har plantet dem for dybt.

torsdag den 17. juni 2010

Skønne lupiner

Jeg har en del af de skønne lupiner i min have. Lupiner vokser langs vejen og de står i vore haver og lyser op med lange spir af ærteblomster i mange farver.
Der findes et væld af lupinsorter i dag – nogle er fler-årige, andre et-årige.
Lupiner hører til i enhver have med snitblomster, da de gør sig så flot i buketter og blomsterdekorationer.
Den fler-årige havelupin, også kaldet “staudelupin”, er den vi bl.a. ser langs motorvejen. Den får smukke fingerdelte blade og en tæt opret blomsterklase med klare rene farver.
 Den blomstrer i juni, og hvis de afblomstrede klaser fjernes, før den når at sætte frø, vil den blomstre igen sidst på sommeren. Den får tykke rødder, der er dybtgående, og derfor vil planten kunne klare sig selv på tør og mager jord.
På rødderne udvikles kugleformede knolde. De fleste lupiner er hårdføre, og trives bedst i fuld sol, men det sker, at visse havesorter, plantet på en fugtig og lerholdig jord, fryser væk om vinteren. Lupiner trives bedst i en lettere sur jord, der er veldrænet, men som ikke behøver at være næringsrig.
Lupin er let at formere fra frø, og frøene kan sås straks efter modning i august, eller de kan gemmes til foråret.
Lupiner formerer sig ved frø.
Rødderne er skøre på lupinplanter, hvilket gør det svært at dele eller omplante dem.
Lupiner kræver normalt ikke opbinding, men på særlig udsatte steder vil de høje blomster dog knække under stormvejr og lægge sig på jorden.
Når blomsterne er afblomsteret lader jeg dem stå, så frøkapslerne kan modnes og blive tørre, herefter bøjer jeg blomstehovederne nedad, så frøene kan falde til jorden og således formere sig selv.
Håndarbejdet bliver der ikke så flittigt på lige for tiden. Jeg er stadig igang med at hækle tørklæde/sjal. Jeg mangler lige 5 hele firkanter og så afslutningen af trekanter. I næste uge forventes det færdigt.
Rigtig god weekend til jer som læser med :))

torsdag den 10. juni 2010

P...øs regnvejr...

Øv hvor er det da bare det mest kedelige juni vejr man kan tænke sig. Det har regnet og regnet de sidste dage. det er gråt og bestemt ikke sommeragtigt, som vi er mange der længtes efter. Jaaaa jeg ved, at vi har haft nogle gode dage med sol og varme, men man bliver desværre hurtigt vanemennesker, sådan er det jo. Man må beskæftige sig indendørs. I dag, torsdag har jeg lidt tidligt fri, og har brugt tiden til at få gjort godt rent. Det er en dejlig fornemmelse. 
Vil I lige se min flotte orkide.
Jeg fik den af min svigermor sidste år til min fødselsdag. Den afblomstrede i det tidlige efterår. Jeg stillede den et sted hvor der er lidt mørkt, og se hvor flot den er blevet med ny blomst og flere store knopper på vej.
 Jeg har ikke tidligere haft held med, at drive orkideer frem igen efter afblomstring.
Fortsat god aften til jer, som læser med :))

tirsdag den 8. juni 2010

Ikke de store udskejelser.....

I søndags var vi til fødselsdag hos vores naboer, det var rigtig hyggeligt med lækkert mad.
Her i ugen er der ikke de store udskejelser på programmet.
Jeg er ved at male vores lille havebænk, den har været i nyaoh træ, som hvert år har fået træolie. Desuden har vi et lille tremmebord i samme træsort. Men nu har jeg besluttet, at det skal males hvidt. Det skal have nogle gange før det dækker helt. Jeg maler med Flügger maling, en rigtig god fed maling, som er lækker at arbejde med.
Jeg ved godt, at billederne ikke har meget med teksten at gøre,
men jeg syntes I skulle se de smukke blomster, som vi har fået af et hold venner,
 som vi havde inviteret til middag i fredags.
Fortsat god uge til jer, som læser med :))


lørdag den 5. juni 2010

God weekend :))

Denne smukke lilje agtige plante har jeg fået af vores naboer. Jeg har aldrig set en sådan før og ved heller ikke hvad den hedder. Måske er der nogle af jer som kender den?
I dag lørdag har vi planer om, at få lavet noget i haven dvs. få luget, slået græs og få kantet plænen af.
Heldigvis har vi rimelig styr på ukrudtet. Det største arbejde der venter os, er et stykke med græs udenfor vores hæk, altså udenfor vores grund. Men vi plejer at slå græsset der, så det ser pænt ud. Vi er bare ikke så gode til at få kantet af ind til hækken, det vil vi gør idag.
Desuden er der jo altid noget smånusseri at lave i haven. Jeg har en del krukker i brændt ler, som jeg sidste år spraymalede sorte, enkelte af dem er skallet af, de skal lige have en omgang ny maling.
Desuden er de jo gang i vaskemaskinen, det er med at få vasket når der er sådan et skønt vejr og tøjet kan blive tørt ude i den friske luft.
I morgen søndag, skal vi til fødselsdag hos vores naboer, det glæder vi os til.
Håber det bliver godt vejr så man kan være ude.
Rigtig god weekend til jer som læser med:))



tirsdag den 1. juni 2010

Pivsens 1 års fødselsdag


I dag, tirsdag den 1.juni har vores lille kat, Pivsen 1 års fødselsdag. Han er en  lille meget fræk og charmerende huskat.


Han blev født i en lade og ingen kontakt til mennesker. Havde jeg vidst det, så havde vi end ikke overvejet at tage ham til os. Han var fuldstændig vild da vi kom hjem med ham, ville slet ikke lade os røre ved ham. Det var en mandag vi hentede ham, og tirsdag morgen var han stadig meget meget vild.


Om eftermiddagen begyndte han at finde ud af, at vi ikke ville ham noget ondt. Vi måtte røre en lille smule ved ham. Onsdag peb han hvis han ikke havde kontakt med os. Ville helst bæres hele tiden. En meget stor forandring var sket på få dage. Jeg havde ellers bestemt, at hvis han ikke var faldet til ro fredag, så blev han afleveret tilbage, men heldigvis ændrede han sin adfærd temmelig meget.
I starten hed han jo Mitte, ligesom vores gamle kat, men da han kom hjem igen efter 4 måneder, måtte den lille have et andet navn. Hvad var mere naturligt end at kalde ham for Pivsen. (Piv)
 (Se evt indlæg d. 31. januar 09).


Nu er han en meget tillidsfuld og kælen kat. Om dagen er han ude det meste af tiden, kommer lige hjem nogle gange for at få lidt at spise også afsted igen. Til aften er han hjemme igen også er det med at få lukket dørene så han ikke suser afsted igen, for så er det nemlig ikke så nemt at få han ind til natten. Ja ja, jeg ved godt, at katte er nattedyr og pr instinkt gerne vil være ude, men jeg har det nu bedst når vores katte er inde om natten. Godt tilfreds går vi alle i seng når kattene ligger og slænger sig i deres kurve.
Hvem kan stå for sådan en lille frækkert???